Turvapaikanhakijat oikeusavun asiakkaina

12.12.2018
Oikeusministeriö on tänään julkaissut Siirtolaisuusinstituutin toteuttaman selvityksen turvapaikanhakijoiden oikeusavun saatavuudesta ja laadusta. Selvityksestä vastasi instituutin erikoistutkija VTT Outi Lepola.

Selvitystä varten tehdyissä turvapaikanhakijoiden ja asian parissa toimivien asiantuntijoiden haastatteluissa nousi vahvana esiin tarve turvata turvapaikanhakijoiden alkuvaiheen oikeusavun saatavuus. Turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja saamaan oikeusapua heti jätettyään turvapaikkahakemuksen. Käytännössä apua ei kuitenkaan usein ehdi saamaan ennen Maahanmuuttoviraston kuulemista, joka lisää todennäköisyyttä päätöksistä valittamiseen.

- Hyvä alkuvaiheen oikeusapu edesauttaa hakemuksen perusteellista käsittelyä alkuvaiheessa, jolloin hallinto-oikeuden työtaakka kevenee, Outi Lepola toteaa.

Vuonna 2016 tehdyt lakimuutokset ongelmallisia

Erityisenä huolenaiheena asiantuntijahaastatteluissa korostui avustajan kynnys osallistua turvapaikkapuhutteluihin, mikä rajattiin lainsäädännöllä vain lasten ja erityistukea tarvitsevien avustamiseen. Ongelmallisena koettiin myös alkuvaiheen oikeusavun rajaaminen julkisten oikeusavustajien tehtäväksi. Lakimiesten korvauksien epävarmuus ja taso vähensivät heidän mahdollisuuksiaan osallistua turvapaikkapuhutteluihin.

Turvapaikka-asioissa lyhennetty valitusaika tulisi kaikkien asiantuntijoiden mukaan palauttaa normaalipituiseksi.

- Valitusajan lyhentäminen ei ole lyhentänyt valituksen käsittelyaikaa kokonaisuudessaan, mutta on vaarantanut oikeusturvan ja yhdenvertaisuuden toteutumisen, Lepola jatkaa.

Myös eri ministeriöiden välistä yhteistyötä tulisi tiivistää, jotta oikeusavun ja turvapaikkaprosessin kehittämisessä huomioitaisiin molempien toteutuminen parhaalla mahdollisella tavalla.

Julkistustilaisuudessa oikeusministeri Antti Häkkänen kommentoi raporttia tuoreeltaan.

- Ryhdymme sisäministeriön kanssa selvittämään mahdollisia säädösmuutoksia ulkomaalaislakiin turvapaikka-asian valitusajan ja oikeusavun laajuuden osalta.

- Selvitämme myös keinoja, joilla turvataan asiantuntevien avustajien riittävä määrä.

 

Turvapaikanhakijat oikeusavun asiakkaina - Policy Brief

Kohti yhdenvertaisia ja laadukkaita oikeusapupalveluita -hanke on osa valtioneuvoston päätöksentekoa tukevaa selvitys- ja tutkimustoimintaa (VN TEAS). Sen toteuttavat Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Siirtolaisuusinstituutti ja Owal Group.

Oikeusministeriön tiedote

 

 

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös